Laten we het, zo vlak voor het nieuwe seizoen, eens hebben over de banen....

Frans strooit nieuw gravel

en het werk dat er verzet moet worden om ons, de clubleden, wederom 8 perfecte banen te geven waarop we het hele seizoen weer met groot plezier kunnen tennissen. Aan het woord onze groundsman Frans van Doorn en zijn kompaan Leo Mimpen. 

Wanneer beginnen jullie met het klaarmaken van de banen?
Frans:”We beginnen al in februari. Het allereerste dat we doen is een ton of 10 gravel bestellen plus renovatiegravel, dus bij elkaar zo’n 13 ton.”

Wat gebeurt er precies bij het klaarmaken van banen?
Frans: “Eerst verwijderen we alle lijnen en daarna halen we de toplaag eraf en maken die helemaal schoon. Dan brengen we nieuwe gravel aan op de kuilen die zijn ontstaan door het weghalen van de lijnen. Vervolgens frezen we twee centimeter van de gravellaag om zodat die weer rul wordt. Dan gaan we de banen uitvlakken met de trekker.”

Frans(rechts) en Leo (links) bespreken de toestand van de banen

Hoe werkt dat uitvlakken?
Frans: “Voorop de trekker zitten rasterwielen. Achter de trekker zit een karretje met ook een rasterrol. Met die rasterrollen ga je de grond verder omrullen zodat de laag wat luchtiger wordt. Dan wordt hij helemaal vlak getrokken met een betonijzer en daarna dicht gewalst. Dit laatste gebeurt een paar keer. Als dat klaar is gaan we de tekening van de lijnen erop zetten.”

Hoe weet je nou nog waar de lijnen moeten liggen?
Frans: “Dat meten we helemaal uit en vervolgens spannen we touwtjes op de plaats van de lijnen. We gaan er dan met de wals overheen zodat de moet van de touwen in de grond achterblijft. Daarop trillen we de lijnen erin. Dan strooien we hem af en walsen de baan nog een keer. Vervolgens trekken we met een staalborstel iets van de toplaag open en gaan we er met een net overheen om het weer te egaliseren. Dan weer walsen, afstrooien, walsen…net zo lang tot hij weer helemaal vlak is. Dan kunnen de netten erop en, als het weer een beetje mee zit, kunnen we open.”

Ik zie dat de banen nu nog deels nat zijn, wat voor consequenties heeft dat?
Frans:”Ja, als er vorst in de grond zit, dan kunnen we niets doen. Je kunt er niet op lopen, de machines kunnen er niet op. Als de vorst ontdooit is de gravel net havermout. Je krijgt er voetafdrukken in van 2,5 à 3 cm diep en dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen.”

Hoe komt het nou dat onze banen er de laatste jaren zo goed bij liggen?
Frans:”Ik doe dit samen met Leo, ook een vakman op het gebied van banen klaarmaken en we hebben de afgelopen jaren veel van elkaars ervaring geleerd. Je maakt elkaar wijzer en brengt daarmee het vak op een hoger level. De club profiteert daarvan.”

Leo op de trekker

Wat doen jullie dan anders dan er bij andere banen gebeurt?
Frans:”Vaak zie je dat er bij andere banen niet diep genoegd wordt gefreesd. En dat is heel essentieel. Wij gaan zelfs nog liever dieper dan die twee centimeter waardoor je een luchtige baan krijgt.”

Ik neem aan dat er amper een opleiding hiervoor is? 
Leo:”Ik doe dit al vanaf 1980. Je begint meestal mee te lopen met een ervaren, oude groundsman en dan leer je op een gegeven moment hoe het is. Maar het is ook belangrijk dat je gedurende het seizoen de banen goed schoon houdt en alle vuil verwijdert. Dat je de banen goed borstelt. Je moet de bovenlaag goed loshouden. Als het veel regent en er komen plassen, dan wordt het bovenlaagje hard. Je moet dat dus steeds weer opnieuw losmaken.

Jullie gooien er elk seizoen weer nieuw gravel op. Waarom?
Leo:”Gravel is vierkant maar oud gravel, waar op is gelopen, wordt rond. Als je nou gaat walsen dan pakt dat oude gravel niet. Rond tegen rond pakt niet.”

Wat kunnen de leden er zelf aan doen om de banen goed te houden?
Frans:”Als het seizoen begint zijn de banen altijd nog zacht. Als ze er dan kuilen in trekken door het lopen moeten ze met hun voet die kuilen weer eventjes dichtstampen en dan, en dat is heel belangrijk, elke keer na het spelen de baan vegen. Wat helaas nog te vaak niet wordt gedaan. Daar word ik wel eens heel boos over.”

Moet er worden gesleept als het regent?
Frans:”Als de baan begint te spiegelen moet je niet slepen. Wanneer de spiegeling weg is kun je weer spelen en daarna vegen. Bij regen gaan mensen vaak te laat van de baan. Ze lopen dan eigenlijk de baan te vernielen”

Zit jullie werk er op als het seizoen begint.
Frans:” Om de dooie dood niet….Drie à vier keer per week worden de banen door ons schoongemaakt en geborsteld. We houden elke dag het weer bij om te kijken wat er met de banen moet gebeuren. Moeten we sproeien of juist niet? Is er nachtvorst geweest of kunnen we vandaag aan de banen werken? Zo zijn we eigenlijk het hele jaar door bezig.”

Deel deze pagina via:

Evenementen volledige kalender

Lid worden van L.T.C.M.

Speciale aanbiedingsprijs 1e jaar lidmaatschap:
Junioren (tot 18 jaar)€75,00€19,00
Jongeren 18-24 jaar€145,00€45,00
Senioren€180,00€95,00

Lidmaatschap   Tennislessen

De tennis-(Whats)APP

tennis app Wel willen tennissen maar niet weten met wie?
Herkent u dat?
Wij hebben de oplossing!

Meer weten?

Laatste nieuws