Inderdaad, deze keer wil ik het hebben over onze voeten, met name over het tennisschoeisel.

Barry van Well

Om daar meer over te weten te komen ben ik te raden gegaan bij Barry van Well, eigenaar van Wellsport, in ons dorp dé specialist (denk ik).

Zijn goede tennisschoenen belangrijk en waarom?
Barry: ”Om te beginnen voorkomen goede tennisschoenen veel blessures. Er zit een hele opbouw in de schoenen. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan of je beginner bent of gevorderde. Een gevorderde is vaak wat fanatieker, gaat vaak ook ’s winters tennissen, gebruikt de tennisschoenen wat intensiever en maakt ook meer bewegingen. Daarbij heb je meer steun nodig van de schoenen en meer demping.”

Schoen met demping in de hiel

Wat voor soort schoenen zijn er en wat zijn de verschillen?
Barry: ”Het verschil zit hem in de opouw van de schoen. Om te beginnen heb je een basisschoen met alleen achter in de hiel een kleine demping. Die zorgt voor een vering als de ondergrond wat harder is. Ga je wat frequenter tennissen, sta je wat langer op de baan, dan raad ik wat meer demping aan omdat dat beter voor de voeten is. Overigens niet alleen voor de voeten maar ook voor de knieën. Deze krijgen toch wel een bepaald gewicht te verwerken als je zijwaartse stappen maakt. Dat wordt dan verzacht door de demping waardoor je minder dreunen krijgt die blessures kunnen veroorzaken. Voor deze categorie tennissers hebben we nog een extra middenvoet versteviging in de schoen zitten. Dat houdt in dat er midden in de schoen een verstevigd blok zit waardoor de achterkant wat stijver en de voorzijde wat soepeler wordt. De voorvoet van een tennisschoen moet soepel zijn. Je staat op je voorvoet de bal op te wachten, je zet af met je voorvoet, je draait met je voorvoet. Om enkelproblemen te voorkomen moet de schoen ook niet te slap zijn zodat je, als je zijwaarts beweegt, niet naast je schoen terecht komt. Dus vandaar de verstevigde blokken. Verder zijn er nog schoenen met niet alleen een achtervering en een blok, maar ook nog een voorvoetvering erbij. Dat is dus voor de mensen die een veel langere tijd en intensief op de baan staan.”

 

Schoen met versteviging in het midden en voor-en achtervering

Wat als je dat blok nou niet hebt?
Barry: “Als je dat blok niet hebt, dan is de schoen gewoon wat slapper en raad ik hem alleen aan voor iemand die gewoon voor de lol een beetje tennist en er niet veel geld aan uit wil geven. Dus als je op een wat rustiger niveau tennist zou je zonder dat blok kunnen. Overigens alleen het beginnersmodel heeft geen blok. De modellen daarna eigenlijk allemaal wel. Concluderend moet ik zeggen dat het daarom goed is om bij het aanschaffen van nieuwe tennisschoenen allereerst te kijken naar de demping en daarna pas hoe ze eruit zien.”

Hoe zit het trouwens met de rest van de schoen, het bovenwerk?
Barry: “Er zijn er verschillende materialen. De beginnersschoenen hebben vaker een wat slapper bovenwerk en de duurdere een leren bovenwerk. Het voordeel van een leren schoen is dat ze stijver zijn en langer steun aan de voeten blijven geven. De duurdere schoen moet je wel, als hij nieuwe is, wat langer inlopen om soepel te worden maar daarna voel je ook echt het verschil."

Kun de schoenen op alle ondergronden gebruiken?
Barry: “Er zijn natuurlijk diverse ondergronden, niet alleen gravel maar ook smashcourt, mateco enz. Tegenwoordig kan je heel goed een schoen met een zogenaamde omnizool kopen die eigenlijk geschikt is voor elke ondergrond. Zowel buiten als binnen. Dus als je een keer ergens anders gaat tennissen of tijdens een uitwedstrijd van de competitie dan kan je ook daar terecht. De schoenen met een omnizool zijn overigens vaak niet de basismodellen maar één niveau hoger. Voor een gemiddelde tennisser dus. Een beginnend recreant speelt toch over het algemeen geen competitie.”

Een schoen met visgraat-zool

Welke schoenen kun je het beste nemen als je alleen op gravel speelt?
Barry: “Op gravel kan je het beste een visgraad-zooltje nemen. Hiermee kun je een ietsje doorglijden en sta je niet te snel stil.”

Wat raad je aan voor kinderen?
Barry: “Voor kinderen geldt eigenlijk precies hetzelfde. Daarnaast zijn er voor kinderen nog andere criteria. Kinderen in de groei hebben soms relatief langere en smallere voeten of juist een bredere met een hoge wreef. De schoenproducenten houden daar rekening mee en een goede tennisschoenverkoper zal daar dan ook op letten. Kinderschoenen hebben een standaard demping omdat dit anders het groeiproces zou kunnen verstoren. Kinderschoenen zijn bijna altijd uitgevoerd met een omnizool omdat kinderen nou eenmaal hun tennisschoenen niet alleen op de tennisbaan maar ook op straat en op school zullen gebruiken. Verder hebben de kinderschoenen over het algemeen wat meer kleur. Kinderen vallen daar nou eenmaal op. Ze zien op de televisie bepaalde figuren met gekleurde schoenen lopen en willen dit meteen overnemen. Waren de tennisschoenen vroeger klassiek wit of donkerblauw, tegenwoordig is het ook in de tenniswereld kleurrijker geworden. Niet alleen in de schoenen maar ook in de kleding. Alhoewel de kleding voor dit jaar weer iets meer basic is geworden. Veel wit met blauw accenten.”

Zijn er nog andere opmerkelijke zaken?
Barry: “ Misschien is het wel leuk om te vertellen dat er voor kinderen tegenwoordig verschillende soorten ballen zijn.
Voor de allerjongsten beginnen we met een foambal. Deze wat grote bal stuitert minder waardoor het voor de kleintjes makkelijker is om terug te slaan. En hoe meer ze een bal kunnen terugslaan des temeer gemotiveerd zullen ze raken.
Daarna krijgen we een zogenaamde ‘starter oranje’ bal. Een wat zachtere, kleine tennisbal met iets meer stuit.
Vervolgens hebben we de ‘starter groene’ bal. Deze bal heeft hetzelfde kleine formaat als de starter oranje maar de hardheid van de bal komt dicht in de buurt van een normale tennisbal. Zo is er voor iedere categorie een bal die steeds wat meer gaat stuiteren waardoor het steeds moeilijker wordt. Uiteindelijk gaan ze dan over naar de gewone tennisbal.”

Deel deze pagina via:

Lid worden van L.T.C.M.

Speciale aanbiedingsprijs 1e jaar lidmaatschap:
Junioren (tot 18 jaar)€75,00€19,00
Jongeren 18-24 jaar€145,00€45,00
Senioren€180,00€95,00

Lidmaatschap   Tennislessen

De tennis-(Whats)APP

tennis app Wel willen tennissen maar niet weten met wie?
Herkent u dat?
Wij hebben de oplossing!

Meer weten?

Laatste nieuws