Regelmatig willen we iets meer vertellen over de diverse vrijwilligers binnen onze vereniging. Deze keer gaat het om de zogenaamde KLUSCLUB,.....

......een aantal wat oudere heren die elke maandagochtend op het park bijeen komt en verantwoordelijk is voor onderhoud, reparatie en vernieuwing op ons mooie park.

Wie zijn de huidige leden van deze club:

Hans, Jos, Ton en Jan bezig met det de ondergrond voor de nieuwe bankjes

De drijvende technisch krachten zijn momenteel Jos Potma en Jan Hoven met daarnaast Hans Jacobs die met name gespecialiseerd is in allerlei zaken die met elektriciteit te maken hebben.
Daarnaast hebben we Johan Metselaar, inzetbaar op vele fronten, maar specialist (vanuit zijn oude professie) als het om snoeien en boomkap gaat.
Verder hebben we Jo Urlings, volgens sommige de hardste werker van de klusclub. Hij legt zich voornamelijk toe op het schoon en onkruidvrij houden van de banen en de rest van het park, het maaien van het gras en snoeien van de heggen (aan dat laatste nemen ook Han Jacobs en Johan Metselaar vaak deel).
Ook Ton Steffens zien we regelmatig op maandagmorgen op het park. Hij kan eigenlijk overal invallen. Als het om techniek gaat of om onderhoud van het park.
Sinds zijn vertrek als betaalmeester (zie "De Sherlock Holmes van LTCM") is ook Peter Raadsheer vaak op maandag bij de klusclub actief met allerlei voorkomende werkzaamheden.

Johan met de maaimachine terwijl Jo het gras bijeen harkt.

Naast de actieve leden zijn ook twee voormalige klussers altijd van de partij, Carl Broekhuijsen en Fred Vermeer. Zij zijn door fysieke omstandigheden niet meer in staat om zelf te klussen, maar hun adviezen zijn vaak (maar niet persé altijd) meer dan welkom.

Historie van de klusclub.
Aan het woord Hans Jacobs: ”We speelden competitie, alternatieve competitie, en toen kreeg ik van mijn medespelers elke keer de opmerking dat het hier zo’n teringzooi was en dat we daar best iets aan konden doen. Toen heb ik gezegd als jullie meehelpen dan zorg ik dat we iets op poten kunnen zetten. Ik praat nu over zo’n twintig jaar geleden. We hebben toen de club in 2002 opgericht. We hadden toen een hele grote groep. Toen we het terras hier maakten met al dat hout toen hadden we wel een man of 15 lopen. Huub de Klein was erbij, Pieter heeft er bij gezeten, Karel Oranje, Willem van Dijk, Theo Brouwer zelfs nog even, Jos Hartman die coördineerde.”
Er is nu een kleinere ploeg overgebleven. Natuurlijk doen ze het niet alleen omdat ze het leuk vinden maar ook om financiële redenen voor de Club.
Jos Potma: ”Laat maar een timmerman kopen om hier nieuwe plaatjes in te zetten (hij wijst op de platen onder de ramen van het terras) dan ben je zo € 500 verder”.
Op de morgen van dit interview zijn ze ook bezig met het schoon maken van de frituur. Hoort dat ook tot de taken?
Jos: “Ja dat doen we erbij”.
Jan Hoven: ”(lachend) Dat is nog maar de vraag”.
Jos: ”We doen het ook om de naam van de club hoog te houden, want er komen hier mensen competitie spelen, ook daarvoor willen we het park up-to-date houden. Het zelfde geldt voor de keuken,  je moet je gasten toch ook iets hygiënisch verantwoord kunnen voorschotelen”.

Jos en Jan reinigen de frituur en Hans repareert één van de verwarmingselementen

Is het niet zo langzamerhand een soort van gezelligheidsclubje geworden op maandagochtend?
Hans Jacobs: ”Nou laat ik het zo zeggen: toen we zo’n grote club hadden waren er al vrij snel sommigen mensen die het niet in de vingers hadden en er mee stopten. Dat ging heel snel en de rest die overbleef vindt het leuk om te doen. Gewoon met techniek bezig te zijn.”
Jo (met een knipoog): ”Je bedoelt al die mensen die hier ’s morgens zitten te mopperen en lopen te klagen over weet ik veel wat?”
Jos: ”Er zitten hier nu ook mensen die in het verleden zeer actief zijn geweest maar nu om lichamelijke redenen niet meer kunnen klussen. Ze blijven betrokken, geven adviezen. Ik vind daar niets mis mee. En al zouden we hier een gezelligheidsclub hebben, dan moet dat ook kunnen. We hebben ook een kaartclub. LTCM heeft altijd geleefd om sociale omslag.“
Carl Broeckhuizen: “Als het slecht weer was, dan kwamen we ook altijd bij elkaar.”
Jo bezig met de administratie
De klusclub wordt, ondanks hun eigen autonomiteit, vanuit het bestuur aangestuurd door Algemene Zaken. Toen de klusclub werd opgericht was Jo Urlings bestuurslid Algemene Zaken. Jo deed en doet nog steeds heel veel.
Jos Potma: “ Hij is niet technisch, want geef hem een schroevendraaier dan denkt hij dat het een beitel is. Maar dat geeft niets want hij heeft zat kwaliteiten om zich hier goed te voelen.”
Carl: “…..en de bladblazer is van hem.”
Jos: “De bladblazer is zijn specialiteit. Kom niet aan de bladblazer maar ook daar laat zijn technisch gevoel hem in de steek, vraag maar aan Johan. Het ding stond droog, carter was leeg, bladblazer maakt een hoop herrie, d’r zat gewoon geen olie in.”
Jo: ”Wat is dat, olie?”

  

Peter  voert het oude hout af
Noodzaak voor de club!
Ondanks de luchtige toon wordt er keihard gewerkt om het park steeds weer optimaler te maken. In de afgelopen anderhalf jaar dat ik Algemene Zaken beheer, heb ik diverse klussen aan de heren voorgelegd met het besef dat ik ze als vrijwilligers niets kan 'opdragen'. Tot op de dag van vandaag pakken ze echter, naast de werkzaamheden die ze zelf bedenken, al mijn voorstellen op. En hierbij is niets te veel. Denk bijvoorbeeld eens aan de bankjes rond het park en voor het terras die vernieuwd zijn, het kleine hekje tussen kooi 2 en 3, het opknappen en schilderen van het grote toegangshek, het plaatsen van de schotel op het dak, het monteren van de nieuwe telramen etc. etc.
Hans Jacobs: ‘Ik vindt het wel leuk om die klus eens te vertellen dat we geen doorstroming meer hadden in allerlei afvoersystemen. De goten en putten liepen over en er was totaal geen doorstroming meer. Toen kwam de vraag of wij daar eens naar wilden kijken. We zijn toen gaan graven en hebben een putje kunnen lokaliseren waarvan de afvoerpijp over een afstand van twee meter vol met boomwortels zat. Die waren er in gegroeid. Ik zie Willem van Dijk nog staan met die boomwortels. Het leek wel een olifantsl….”
Carl: “We hebben toen met handoeken alle openingen dicht gehouden en de hele leiding doorgeblazen en uiteindelijk werd het hele meertje daar rood. Het was net de rode zee.”
En dat allemaal naast het reguliere onderhoud. Stel je eens voor dat we voor al die klussen door de jaren heen mensen hadden moeten inhuren. Ik denk dat de club financieel en qua uitstraling een stuk slechter af zou zien. De heren zijn nu net klaar met het storten van de fundering voor de nieuwe vlaggenmast. Maandag 26 juni zal, ijs en weder dienende, de nieuwe LTCM vlag worden gehesen. Wat mij betreft gaat de vlag de lucht in als hommage aan de klusclub.

Jos en Jan meten de planken af voor de nieuwe bankjes en Ton kijkt of het wel goed gaat.

 

 

Deel deze pagina via:

Lid worden van L.T.C.M.

Speciale aanbiedingsprijs 1e jaar lidmaatschap:
Junioren (tot 18 jaar)€75,00€19,00
Jongeren 18-24 jaar€145,00€45,00
Senioren€180,00€95,00

Lidmaatschap   Tennislessen

De tennis-(Whats)APP

tennis app Wel willen tennissen maar niet weten met wie?
Herkent u dat?
Wij hebben de oplossing!

Meer weten?

Laatste nieuws